Leírás
Készleten:
Gasztro kiszerelés: 250 g
Felhasználása
Az európai konyhában általában a krumplis ételek ízesítésére használják, de gazdagítanak vele kolbászt és gyakorta fűszereznek vele húst, amik közül legjobban talán a bárányhoz illik. Zöldséges ételeknek is remek kiegészítője, egészen varázslatos összhang van közte és a spenót között, de nagyon jó káposztás ételekhez, padlizsánhoz, babhoz, sütőtök vagy a paradicsomos dolgokhoz. Többek között a bolognai raguba is lehet csempészni egy kevés szerecsendiót. S persze megkerülhetetlen fűszere a besamelmártásnak.
Gyógyhatása
Ami a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy ez is, mint sok minden más, antioxidáns hatású, azonban jóval magasabb arányban tartalmaz antioxidánsokat. Így, mindenképpen érdemes rendszeresen étkezéseinkbe iktatni egy csipetnyit, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni.
Aki szaglászott már a szerecsendióból, az tudja, mennyire markáns illata van a fűszernek. A vágykeltő tulajdonságát a magjában lévő illóolajnak köszönhető. A illóolajban körülbelül 40 komponenst fedeztek fel, mely mindegyike pozitívan hat ránk.
A miriszticin nevű anyagnak köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és bónusz, hogy megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak hatását keltő enzim működését teljesen blokkolja.
Illóolajának köszönhetően szintén gátolja a “hangulatrontó” tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, antidepresszáns hatású.
A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében.
Rengeteg vitamin és nyomelem található a fűszerben, ami segít egyensúlyban tartani egészségünket, betegségekkel szemben ellenállóbbá tesz minket.